Top 5 Vakantie: deel 4

Als je in het buitenland zo mooi woont als wij, krijg je onmiskenbaar de vraag….Waarom ga jij op vakantie? Je woont toch op vakantie! Inmiddels wonen we hier 14 jaar en het vakantiegevoel is verdwenen hoor. Vergeet niet dat het runnen van een succesvolle Bed & Breakfast naast dat het erg leuk is, ook hard werken is. Een klein voorbeeld.

Als de gast zich nog even omdraait en loom wakker wordt van de fluitende vogels in de tuin, word ik wakker gemaakt door de wekker, ben ik al naar de bakker geweest en leg de laatste hand aan de ontbijttafel, die ik de avond ervoor nog heb gedekt. De vraag die daar op volgt, is dan hoe mijn vakantie eruit ziet. Bij voorkeur gaan we altijd naar een hotel, voorzien van bar en restaurant. Niets is zo vervelend om iedere avond, als je langer op 1 stek blijft, weer te gaan zoeken naar een restaurant. Vaak ben je de hele dag op sjouw geweest en dan moet je er weer op uit (als het met de auto moet, is het nog minder aantrekkelijk). Dus een restaurant in het hotel is ideaal voor ons.

Wat is mijn favoriete bestemming? De volgorde is niet belangrijk overigens. Vandaag deel 4. Jullie hebben er even op moeten wachten, maar het is het alleszins waard.

Scandinavie Noorwegen, jammer dat het zo erg duur is, maar je moet er toch eens naar toe. Oslo is een mooie stad met het bekende (sculputuren) Vigelandpark en het regent niet altijd in Bergen, met de kleurrijke huizen! Het is ook een hele vreemde gewaarwording als het eind juni niet donker wordt.
In 1999 hebben mijn moeder en ik de reis ‘Noorwegen in een notendop’ gemaakt, geheel georganiseerd door het Noorse Verkeersbureau. Vliegen naar Oslo, en het verdere vervoer is met trein, bus en veerboot door een uniek landschap. De Bergensbaan, de Flåm-spoorbaan, de indrukwekkende Nærøyfjord (UNESCO Werelderfgoed) en de steile Stalheimskleivaweg vormen de hoogtepunten van Fjord Norway. De hotels waren meer dan uitstekend en ideaal was het om dan vanuit Bergen weer naar Amsterdam te vliegen. (De foto’s van Noorwegen heeft mijn moeder, dus deze zijn van internet).Dan smokkel ik even met Fins-Lapland, ga daar in de winter naar toe, geniet van sneeuw, sneeuw en meer sneeuw. Ga zeker op husky en sneeuwscooter tocht en naar een rendieren farm, eet worstjes en drink wat warms in een tipi met de Sami (zo de naam voor de ‘lappen’) gids. We zijn nog in de locale krant verschenen, want een Engelsman en een Nederlandse in Lapland was wel erg bijzonder! We zagen ook het Noorderlicht vanuit een restaurant met levende muziek (1 Sami maar geslacht voor ons onduidelijk) en wat was dat geweldig! Natuurlijk kan je er ook de traditionele wintersport beoefenen, maar wij vonden dit echt zo ontzettend leuk, dat we (Darren en ik) twee keer zijn gegaan. Wij waren in de omgeving van Levi en zaten in een geweldig hotel, met eigen sauna op de kamer. De 1ste keer in februari 2000 was Levi eigenlijk nog niet ontdekt door de toeristen. Men sprak er nauwelijks Engels, er was maar 1 restaurant; inmiddels is dat wel veranderd en dat merkten we al een jaar later. Nog steeds kijken we regelmatig op de webcam en toerisme viert inmiddels hoogtij. Als je de Kerstman wilt zien en ontmoeten moet je naar Rovanimie overigens, dat wat zuidelijker ligt.
De foto’s zijn van februari 2000, ja wat waren we nog jong toen (en toen plakten we nog foto’s in een album)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s